Kinderen een vreemde taal leren door te zien, horen en doen!

Kinderen worden met een grote mate van taalgevoeligheid geboren. Zij hebben snel in de gaten hoe een taal in elkaar zit en kunnen hierdoor vrij rap nieuwe woorden leren. Daarom is op jonge leeftijd voor kinderen een vreemde taal leren een stuk gemakkelijker dan op latere leeftijd.

Veel basisscholen spelen hierop in en bieden Engels al vanaf de kleuterklas aan. Dit betekent niet automatisch dat zij hier vervolgens beter in zijn. Hoe meer aandacht er is én hoe leuker de les, hoe effectiever het werkt.

Maar hoe kun je op een leuke manier kinderen een vreemde taal leren?
Maar hoe kun je nu zelf je kinderen stimuleren om een vreemde taal te leren? Op een leuke manier? Natuurlijk kun je aan de slag gaan met educatieve werkbladen, maar het kan leuker en makkelijker!

Houd een filmmiddag
Wat dacht je van een gezellige filmmiddag? Met zijn allen op de bank onder het genot van popcorn en een leuke Engelse film. Via de verschillende streamingsdiensten, zoals Netflix, Videoland en Disney+ zijn er veel Engelstalige familiefilms te vinden. Maar natuurlijk het liefst wel zonder ondertiteling. Het verhaal is vaak eenvoudig en alleen al door het zien van de beelden, maar zeker ook de taal te horen, pakken ze stiekem best wat op.

Zoek eens op internet
Als je op internet zoekt, kom je zeker leuke dingen tegen. Zoek op YouTube bijvoorbeeld eens op ‘liedje kleuren in het Engels’. Dan kom je veel leuke liedjes tegen die makkelijk blijven hangen. Puur door mee te zingen, krijgt een kind feeling met een taal. En als je kind hiernaar kijkt, weet het zelf de weg verder vaak wel te vinden op YouTube en komt snel bij andere leuke thema’s uit. Check wel even of de link of site gepast is.

Een meer educatieve site is Learn English Kids waar je verhaaltjes, liedjes en spelletjes kunt vinden. Leuk om samen te doen, maar je kind kan sommige spelletjes misschien ook al zelf doen.

Zing samen mee met muziek
Wie zingt er nou niet mee met de muziek op de radio? Zeker in de auto! Doe dit gezellig samen. Je kunt ook zelf een liedje opzetten, ga dan voor een makkelijk liedje met veel herhalingen. Zingt je kind niet zelf mee, dat is natuurlijk niet erg, alleen al het horen van de taal plant een zaadje.

Maak er een spelletje van
Je kunt samen een tekenspelletje doen. Je tekent iets en het kind moet raden wat het is. Ja, het is een boom! Vertel vervolgens iets over die boom: ‘The tree is green’. Zo gebruik je een bestaand spelletje en geef je er een Engelse twist aan.

Jonge kinderen vinden het ook leuk om ‘schooltje’ te spelen op een krijtbord. Zo leer je ze bijvoorbeeld spelenderwijs de cijfers herkennen. Schrijf de cijfers, zeg ze in het Nederlands, maar ook in het Engels.

Kortom, een vreemde taal leren kan door het te zien, horen en doen. Maar bovenal: houd het luchtig en speels. Je bent geen school! Alles wat je ze meegeeft is al mooi meegenomen. Veel succes met zingen, spelen, tekenen en tv-kijken 😊.